Natuur in de Bonnenpolder

Een plan voor nieuwe natuur in de Bonnenpolder. Een mooie, maar vooral unieke kans om het gebied voor de toekomst open en groen te houden, de natuur hier met een groot stuk uit te breiden en te zorgen dat de polder niet versnipperd raakt. Of erger nog, volgebouwd wordt.

Meer natuur in de provincie Zuid-Holland is een wens die al jaren leeft. Velen zijn dan ook zuinig op de weinige stukjes groen in de omgeving van Hoek van Holland. Het Staelduinse bos is een van die groene plekken. Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland willen samen in de naastgelegen Bonnenpolder van 128 hectare landbouwgrond een vrij toegankelijk natuurgebied maken. Een gebied waar mensen van de natuur kunnen genieten, kunnen ontspannen en recreëren. 

De drie initiatiefnemers hebben Adriaan Geuze en Penne Hangelbroek van landschapsarchitectenbureau West 8 gevraagd om samen met betrokken partijen uit de omgeving te komen tot een goed ontwerp voor het gebied met meer ruimte voor natuur waarbij de karakteristieke openheid van het polderlandschap behouden blijft. 

In het filmpje hieronder is het plan te zien:

Ruimte voor natuur en recreatie

Door de Bonnenpolder te laten overvloeien in de natuur van het Staelduinse bos, ontstaat er meer ruimte voor planten en dieren in het gebied. Tegelijkertijd kunnen natuurliefhebbers heerlijk recreëren en genieten van de natuur. Het wordt nog meer een plek waar activiteit en natuurbeleving samengaan. Waar je nieuwe energie kunt opdoen en even helemaal kunt ontspannen – middenin de Randstad.

Reacties

We zijn blij verrast door de vele positieve reacties die we via deze website hebben ontvangen. Het merendeel is afkomstig van mensen die in de omgeving van de Bonnenpolder wonen, waaronder deze twee:

 

  • “Ik vind dat de plannen om de Bonnenpolder te behouden en natuur en recreatie uit te breiden, uitgevoerd moeten worden. Deze unieke kans moet worden gebruikt. Voorkomen moet worden dat dit gebied gebruikt gaat worden voor economische doeleinden. De ligging is uniek, grenzend aan her Staelduinse Bos. Bovendien is extra groen en ruimte in deze dichtbevolkte regio van groot belang. Deze kans moet worden benut!”
  • “Ik was al een poosje op zoek naar een natuurbegraafplaats - niet op korte termijn hoop ik, maar je weet dat er niemand wordt overgeslagen. Tot nog toe waren die allemaal nogal ver weg. Deze mogelijkheid een stuk dichterbij in een mooi wandelgebied lijkt mij wel wat. Hopelijk kan ik er voor het zo ver is nog een paar mooie wandelingen maken - met hond?”